Telefoons tonen in Nederland vaak een 5g-logo boven in beeld, terwijl het toestel verbonden is via 4g. Dat blijkt uit testen van Tweakers. Providers bevestigen dat ‘het werkt zoals het is bedoeld’. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt ziet de testresultaten als ‘signaal’.

Het onterecht tonen van het 5g-icoon boven in beeld gebeurde tijdens de testen het meeste bij Vodafone en T-Mobile, maar bij KPN was het ook in de helft van de gevallen mis. Het gevolg is dat telefoon gebruikers laat denken dat ze op 5g zitten, maar de internetverbinding loopt via 4g.

Dat telefoons 5g weergeven, komt door het advies van koepelorganisatie GSM Association. Die heeft vorig jaar gezegd dat als een smartphone en zendmast beide 5g ondersteunen, de telefoon 5g mag weergeven. Dat is dus ongeacht of de telefoon en de zendmast een 5g-verbinding hebben. Alle huidige 5g-netwerken zijn non-standalone; de backbone van het netwerk loopt via 4g en telefoon en zendmast maken dus ook verbinding via een 4g-frequentie.

Reacties providers

T-Mobile bevestigt dat het de bedoeling is dat de telefoon ook 5g laat zien als telefoon en zendmast via 4g verbonden zijn. “Voor de officieel door T-Mobile verkochte toestellen geldt over het algemeen dat het 5g-symbool getoond wordt wanneer 5g geactiveerd is in het gebied waar je je op dat moment bevindt”, zegt Sherida van IJsselmuide, woordvoerder namens T-Mobile. “Dit is dus een reden dat je in sommige gevallen een 5g-symbool ziet, maar dat een test uitwijst dat je op 4g zit.”

Vodafone zei al in een eerdere reactie dat de provider heeft gekozen om 5g als icoon te laten zien als telefoon en zendmast het allebei ondersteunen. ” Het toestel zit dan op de 800MHz-band en toont 5g. Hij krijgt geen verbinding met de 1800Mhz 5g-band, bijvoorbeeld omdat de afstand te groot is en heeft dus geen 5g-verbinding. Je hebt dus enkel 4g als verbinding, maar het toestel toont 5g”, aldus woordvoerder René Loman.

KPN bevestigt het advies van GSMA te hebben gevolgd met het tonen van 5g. De provider zegt wel dat sommige telefoons de configuratie niet ondersteunen, waardoor er verschillen te zien zijn tussen verschillende telefoons.

Reactie ACM

De Autoriteit Consument en Markt had hier nog niet eerder van gehoord. “We gaan de informatie die je verzameld hebt behandelen als signaal en dat betekent dat we gaan bekijken wat we hiermee zouden kunnen of moeten doen”, aldus woordvoerder Jasmijn Dielesen. Op de vraag of dit consumentenmisleiding zou zijn, heeft Dielesen geen antwoord. “Om te kunnen zeggen welke wetgeving hier van toepassing zou zijn moeten we eerst verder in het verhaal duiken, dus daar wil ik niet op vooruitlopen.”

Verschillen tussen telefoons

In de testresultaten viel op dat er grote verschillen zitten tussen de gebruikte telefoons. De Samsung Galaxy S20 toonde in geen enkel geval onterecht 5g. De Motorola Moto G 5G Plus toonde in minder dan de helft van de gevallen het 5g-icoon onterecht. De Xiaomi Mi 10 Lite deed dat een stuk vaker, terwijl de OnePlus Nord in geen enkel geval terecht het 5g-icoon liet zien. Alle resultaten van de 5g-testen zijn te zien in het uitgebreide achtergrondverhaal dat Tweakers donderdag heeft gepubliceerd.

Bron: Tweakers.net